Lärarnas Riksförbunds tidning Skolvärlden har en artikelserie i webb-TV-format om att använda IT och digitala läromedel i skolan. Helena Kvarnsell berättar om hur hon använder IT i biologiundervisningen. På Helenelundskolan utbildar lärarna varandra i IT under en kompetensutvecklingsdag och Cecilia Johansson använder blogg och rollspel i sin historieundervisning. Detta är bara ett axplock av de små filmer som finns om IT i undervisningen.

I senaste numret av papperstidningen är det en artikel om hur Sara Bruun, engelsklärare i Vinslöv, har förändrat sin undervisning i Engelska med hjälp av IT. Hon upplever förändringen som mycket positiv men påpekar vikten av att lärare får kompetensutveckling för att kunna använda IT på ett bra sätt i skolan, att det inte bara slängs in teknik som ingen vet hur de skall använda.

Sara ger också en rad råd för den som vill sätta sig in i hur IT kan användas:

Sara Bruuns råd

• Gå med i Facebook-grupper. ”Det har varit den största kompetensutveckling jag har fått på flera år. Det läggs ut tips, diskuteras nationella prov och bedömning. De diskussionerna hade inte funnits utan internet”, säger Sara Bruun.
  • Skaffa ett Twitter-konto. ”På Twitter går det att hitta likasinnade kollegor. Är det något du undrar över är det bara att slänga ut en fråga och du har svar inom några minuter.”
  • Ta del av föreläsningar och de resurser som finns på Digitala skollyftet:www.digitalaskollyftet.se.
  • Gå en högskolekurs, exempel om det flippade klassrummet. Kursen, som är på distans, ges av högskolan i Jönköping: hj.se/hlk/fragment/features/2komma5

Bra program och verktyg

Några resurser som Sara Bruun använder sig av i undervisningen är:

• Screen-cast-o-matic: Ett gratisverktyg för att skapa skärm- och ljudinspelningar.
  • Puppet Pals: En app (som har en enklare gratisversion) där eleverna kan välja olika figurer och bakgrunder och skapa egna språk- eller räknesagor eller föreställningar.
  • Google Drive: En så kallad molntjänst som är bra vid grupparbeten, då det är lätt att dela dokument, kalkylblad och presentationer mellan användarna.
  • Padlet: En gemensam, virtuell anslagstavla.
  • Story Creator: En app för att bland annat skapa bildspel, berättelser och presentationer.

Här hittar du Sara på nätet

• Sara Bruuns blogg med instruktioner till eleverna: bruunsklassrum.blogspot.se
  • Sara Bruuns lärarblogg: bruunskolblogg.blogspot.se
  • På Twitter: twitter.com/sarabruun3

Hämtat från Skolvärldens artikel Good kunde vara great, Mars 2014.

Name (required)

Email (required)